Zuiderzeemusuem

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt het verhaal van het leven rondom de Zuiderzee. Het leven rond de Zuiderzee komt tot leven in de meer dan 130 huisjes die in het museum liggen. Je waant je izuiderzeemuseum01n het leven van de dorpen voordat de Zuiderzee werd afgesloten door de Afsluitdijk en de zee veranderde in een meer.

Het museum begint meestal met een boottrip. Als je met de auto of trein naar het museum gaat, wordt je met de boot naar de ingang van het museum gebracht. Wij kwamen op de fiets naar de stadsingang. Aangezien we de dag ervoor al met de boot van Medemblik naar Enkhuizen waren gevaren, was een tweede boottocht niet nodig. Je begint dan wel aan de andere kant van het buitenmuseum, maar dat maakt uiteraard niet uit.

De meiden krijgen een paspoort waarmee ze door het hele museum stempels kunnen verzamelen. Dit hoort bij het huidige thema van het museum, Reis je rijk.

Wandelend over de klinkerstraatjes kom je langs alle oude ambachten. We wandelen eerst over de dijk langs de oude visserij. Twee mannen zijn druk bezig met het breien van visnetten. Yaël mag ook een stukje breien.
In het dorp lopen we de oude snoepwinkel binnen. Het ruikt er heerlijk. Met een kaneelstaaf, dropbal en snoepkettingen lopen we weer verder. Op het plein achter de kerk liggen allemaal oud Hollandsche spelletjes. We kegelen een potje en sjoelen. Maar dan ontdekken de meiden dat er kinderen verkleed rond lopen.

2015_07-001

We zoeken snel de plek op waar je je kan verkleden. Ze kunnen kiezen of ze de klederdracht uit Volendam willen aantrekken of die van Marken. Voorzichtig lopen ze door de straten met hun klompen aan. Ze trekken flink wat aandacht van de toeristen. Vooral Leia is erg in trek en wordt veelvuldig gefotografeerd. Helemaal leuk wordt het als ze in klederdracht gaan fietsen.

Er is nog zoveel te zien in het museum, dat we na het verkleden weer verder lopen. Gelukkig hebben we de hele dag uitgetrokken voor het museum. Dat heb je ook echt wel nodig als je het hele museum wilt zien.
Op verschillende plekken kan je workshops volgen zoals een klompbootje maken, touw draaien of krijg schrijf- en aardrijkskundeles in de dorpsschool.zuiderzeemuseum02Voor ons aan het eind van het museum, maar als je met de boot komt is het juist het begin van het museum ligt het nieuwe waterdoepark, Waterwerken. Waterwerken bestaat uit vier eilandjes in het water en een plein met een speeleiland. De verschillende eilanden kan je bereiken met roeiboten. Op de eilanden (Urk, Wieringen, Marken en Pampus) kan je verschillende activiteiten doen zoals met waterkanonnen schieten en picknicken.

Het Zuiderzeemuseum is een dagje uit voor het hele gezin. Wij hebben ons er ontzettend vermaakt. Met je museumkaart mag je gratis naar binnen. Zonder museumkaart betaal je €15 voor volwassenen en €10 voor kinderen of je koopt een gezinskaart (twee volwassenen, twee kinderen) voor €40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.