Toename kinkhoest

Op dit moment is er een toename in het aantal gemelde patiƫnten met kinkhoest in Nederland. De meeste meldingen betreffen kinderen in de leeftijd vanaf 8 jaar en volwassenen.

Ook onder baby’s (jonger dan een half jaar) is een toename te zien. Het aantal baby’s met kinkhoest is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld, van 210 naar 430. Twee zuigelingen zijn aan de ziekte overleden, meldt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Ieder jaar overlijden een of twee baby’s in Nederland aan de ziekte. Het RIVM adviseert daarom om baby’s op tijd te vaccineren tegen kinkhoest.

kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.

De incubatietijd is 7 tot 10 dagen, soms langer. Kinkhoest is erg besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiƫnten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet 90%.

Bron: http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2012/Toename_aantal_besmettingen_kinkhoest:169578

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.