Het Spoorwegmuseum

Het ene museum is het andere museum niet. Het Spoorwegmuseum is veel meer dan alleen maar een museum. Je leert er alles over treinen en de geschiedenis ervan, maar naast het leren zijn er ook tal van attracties te vinden.

Het nostalgische gevoel begint gelijk als je aankomt bij station Maliebaan. Het leukste is om per trein aan te komen. Tussen station Utrecht Centraal en station Utrecht Maliebaan rijdt een pendeltrein. Hier kan je gewoon met je OV-chipkaart in. In het oude stationsgebouw koop je je entreekaarten voor het museum of met je museumkaart kan je gelijk doorlopen naar de ingang.

Je komt het museum binnen in de grote hal met treinen. De kinderen kijken gelijk hun ogen uit met de indrukwekkende oude treinen die er te zien zijn. We spoorwegmuseum5besluiten om eerst naar De grote ontdekking te gaan. Met een lift ga je 150 meter naar beneden. Je wordt alle kanten op geschud waardoor de kinderen denken dat we echt 150 meter zijn afgedaald. In De grote ontdekking wordt je meegenomen naar de tijd van de eerste stoomlocomotief in Nederland, De Arend. Deze kan je hier ook bekijken. De eerste machinist in Nederland, John Middlemiss, vertelt je er van alles over.

spoorwegmuseum4Na De grote Ontdekking is het tijd om te lunchen. Dit kan in het restaurant of als je zelf eten mee hebt genomen op de picknickplekken buiten. Daar kunnen de kinderen gelijk lekker spelen en met het kindertreintje een rondje maken. Bij het water kwamen we nog een parende kikker tegen. Deze was in het diepere water gevallen en hebben we naar het poeltje gebracht. Meteen een stukje natuurkennis opgedaan bij het Spoorwegmuseum.

Buiten vind je ook de nieuwe attractie, de Vuurproef. Dit werd als leukste ervaren van het museum. Je gaat als machinist in de trein zitten met een groot 3d scherm voor je. Zo reis je door verschillende landschappen en zelfs naar de toekomst. De stoelen bewegen mee met de bewegingen van de trein waardoor het lijkt dat je echt in een rijdende trein zit.

Binnen besluiten we naar de Stalen monsters te gaan. Je stapt in een karretje die je langs een stukje geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen voert. Een leuke rit waarin je langs en onder locomotieven doorgaat.

Op de plattegrond zien we het onderwerp Beladen treinen zien. Dit trekt de aandacht bij mijn oudste dochter die erg ge├»nteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Het lopen in zo’n trein maakt dan ook erg indruk op haar.

Na een leuke dag is het weer tijd om weg te gaan. We lopen nog even de verschillende treinen in die te bewonderen zijn onderweg naar de uitgang. Vooral de koninklijke trein vinden de meiden erg leuk om te zien. We weten zeker dat we hier nog vaker zullen komen!
spoorwegmuseum

1 gedachte op “Het Spoorwegmuseum

  1. Pingback: Speurtocht feestje | Kletsmama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.