Praatprikkels, filosoferen met je kind

praatprikkels1Kinderen praten graag, maar als je directe vragen aan ze stelt komt er maar zelden een goed gesprek uit. De truc is om de juiste vragen te stellen en je zal zien dat er een wereld opengaat.

Praatprikkels is een doosje met 50 kaarten erin. Op de kaarten staan filosofische vragen. Deze vragen stimuleren kinderen om na te denken. Het zijn geen ingewikkelde vragen, maar leuke vragen voor kinderen.

Dit idee sprak me gelijk aan. ’s Avonds tijdens het eten heeft iedereen altijd van alles te vertellen, maar meestal is het vooral veel gestress aan tafel omdat iedereen moe is van de dag. Tegenwoordig ligt het doosje met Praatprikkels standaard op de eettafel. De meiden roepen aan tafel gelijk of ze een kaartje mogen trekken. Er zijn al interessante vragen voorbij gekomen zoals “waar wordt een blij gevoel geboren?” en “kan een gelukte tekening lelijk zijn?”. Het leuke is dat er vaak verrassende antwoorden uitkomen. Vooral de oudste van 7 jaar denkt telkens diep na over de vragen.
praatprikkels2Praatprikkels is bedacht door Fabien van Kempen (filosofiejuf.nl). De bedoeling is dat je als volwassene niet mee praat. Je hebt de rol als gespreksleider en kan wel doorvragen. Op de achterkant van elk kaartje staan al wat tips als “weet je dat zeker?” en “zou het ook anders kunnen zijn?”. Op de site van Praatprikkels kan je gratis doorvraagkaarten downloaden. Heel handig als je het lastig vindt om de juiste vragen te stellen zodat kinderen nog dieper erover gaan nadenken.

Praatprikkels is onder andere te koop op de site van De Filosofiejuf voor €10,95 ex verzendkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.