Peuterpret bij Julianatoren met Woezel en Pip

Op een regenachtige zondag begaven wij ons naar de Julianatoren in Apeldoorn. Voor Pablo was het een weerzien na pakweg 20 jaar, voor Veerle en Mila (2 jaar) was het de eerste ontmoeting met torenmuizen Juul en Julia.

Pablo merkt gelijk op dat er veel veranderd is in Julianatoren. Het is duidelijk dat het park, ooit een grote buitenspeeltuin, pretparkambities heeft gekregen. Inclusief de bijbehorende merchandise, herkenbare personages en televisie-spinoffs. Het resultaat is een beetje een mix: sommige attracties, zoals de robotische dinosaurussen, oogden zeer modern en professioneel, waarbij de afgebladderde Disney-namaak en ninjaturtles wat bleekjes afstaken.

11783970_10153180346322800_392642623_oPeuter Mila zag vooral een overdaad aan pret; ze wist niet waar ze moest beginnen. Het is opvallend hoe veel attracties (meer dan zestig!) de Julianatoren op een klein oppervlak heeft weten te plaatsen, wat het park soms wat onoverzichtelijk maar ook heel gezellig maakt. In lijn met de speeltuingeschiedenis gaat het vooral om attracties voor jonge kinderen: voor een achtbaan met kurketrekkers en loopings ben je hier niet aan het goede adres, maar zeker wel voor draaimolens, reuzeglijbanen en thematreintjes. Het hoogtepunt voor Mila waren zeker de glijbanen, die wegens regen helaas het grootste deel van de dag niet toegankelijk waren – jammer, maar goed dat er aan de veiligheid wordt gedacht.

Zoals bij de meeste attractieparken ligt de nadruk op passieve attracties: mooie dingen om naar te kijken (dino’s, kabouters en plastic safaridieren) en ritjes in allerhande voertuigen: karretjes, brandweerwagens, helikopters, theekopjes11791058_10153180346297800_938711375_o en vliegende supermuizen. Voor de kleinere kinderen is het jammer dat in een aantal gevallen geen ouder mee mocht, waardoor Mila bepaalde attracties moest overslaan die ze met een volwassene erbij wel had kunnen doen. Gelukkig bood het park voor onze nieuwsgierige en actieve peuter ook een aantal actieve attracties: klimtoestellen, trampolines en spelletjeskasten. Ook leuk waren de zelfbedieningsattracties: wagentjes waarin je zelf kon trappen en mandjes waarin je jezelf omhoog kon hijsen. Voor een zich ontwikkelende peuter is dat een stuk interessanter dan een onbeheersbaar geautomatiseerd wagentje.

2014-06-14-17.25Het onderdeel dat Mila het meest boeide was haar allereerste theaterervaring, met in de hoofdrol Woezel, Pip en Buurpoes. De voorstelling was schattig en zat goed in elkaar, met een simpele verhaallijn en vrolijke liedjes. Zelfs een ongeplande technische onderbreking werd voor de kinderen op creatieve wijze opgelost: Woezel en Pip moesten Tante Peereboom even helpen met haar computer. De acteurs hadden duidelijk veel plezier in hun rol en dat werkte aanstekelijk.

11778984_10153180346457800_111446380_oTot slot nog een grote opsteker voor Julianatoren: het is er toegestaan om eigen eten te nuttigen op de picknickweide, en dit was met bordjes ook duidelijk aangegeven. Dit zie je niet in veel parken en is erg handig voor gezinnen die speciale dieetwensen hebben, zuinig aan proberen te doen, of die gewoon geen trek hebben in de gebruikelijke friet, burgers en snoep. En voor snoepkonten met speciale dieetwensen: misschien wel het best bewaarde geheim van Julianatoren is dat de poffertjes er melk- en eivrij zijn en dus ook geschikt voor kinderen met een lactose-intolerantie of vegan dieet.

Woezel en Pip is nog een week te zien in de Julianatoren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.