Op zomervakantie naar Boedapest met kinderen

Het is niet een vakantiebestemming waar je snel aan denkt als je kinderen hebt, maar wat is het heerlijk om met kinderen naar Boedapest op vakantie te gaan. Ik ben dan misschien wel bevooroordeeld, omdat ik een Hongaarse achtergrond heb. Wij gingen dan ook tot mijn 18de elk jaar de hele zomer naar Boedapest op bezoek bij mijn oma. Inmiddels ben ik ook met mijn eigen gezin al drie keer in de zomer in Boedapest geweest en zijn mijn meiden net zo gek op Boedapest als ik.

Vroeger gingen wij altijd met de auto naar Boedapest. We overnachten ongeveer halverwege in München bij mijn oom of in een hotel. Ik was daar nooit zo’n liefhebber van, twee lange dagen in de auto. Met mijn gezin kiezen we ervoor om met de trein of vliegtuig te gaan. Met de trein kan je in één (lange) dag van Nederland naar Boedapest gaan. Dit is zoveel meer ontspannen dan met de auto. Kinderen kunnen opstaan om een beetje te lopen in de trein en wij hoeven ons niet concentreren op de weg. In de Duitse ICE treinen kan je speciale familiecoupés reserveren. Hier hoef je je nog minder druk te maken over het lawaai wat je kinderen zouden maken (niet dat ik me daar anders wel druk over maak). Wat ook handig is met de trein, is dat kinderen tot 12 jaar gratis reizen.

In Boedapest is het helemaal niet erg om geen auto te hebben. Het openbaar vervoer is zeer uitgebreid en vooral ook zeer goedkoop. Zo kost een 15 dagen vervoerspas slechts €20 voor volwassenen en €7,40 voor kinderen. Kinderen tot 6 jaar reizen sowieso gratis. Er zijn een aantal leuke uitstapjes die je (gratis) kan doen met je ov-pas. Zo heeft Boedapest een aantal veerdiensten over de Donau. Deze varen dezelfde routes als de rondvaartboten zodat je alle hoogtepunten langs de Donau vanaf de boot kan bekijken. Tussendoor kan je dan bijvoorbeeld uitstappen op het eiland (Margit Sziget) en dan later weer met een volgende boot weer verder of terug of je kan met de tram verder reizen.

Een andere uitstap die mijn meiden geweldig vinden is om de bergen in te trekken. Vanaf Széll Kálmán Tér neem je de tram 56, 59 of 61 voor twee haltes. Hier stap je over op de speciale bergtram 60. Deze neem je helemaal tot de eindhalte. Bij de eindhalte is het begin van de Gyermekvasút. Dit is een trein door de bergen die gerund wordt door padvinders. Zo ontzettend leuk hoe de kinderen de kaartjes verkopen, de trein uitzwaaien, kaartjes controleren enz. Een kaartje voor deze kindertrein kost €2,60 voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar €1,30. De rit tot de eindhalte duurt ongeveer 40 minuten. Bij de eindhalte kan je weer een tram nemen terug naar Széll Kálmán Tér. Je kan er ook voor kiezen om onderweg uit te stappen en bijvoorbeeld een bergwandeling te maken. Dit is bijvoorbeeld leuk als je bij Jánoshegy uitstapt. Volg de bordjes naar Libegö. Hier kan je met een skilift weer de berg af. Vanuit de skilift heb je een geweldig uitzicht over Boedapest. De skilift kost €3,25 voor volwassenen en €1,95 voor kinderen (enkele reis). En dan vergeet ik nog bijna te zeggen dat je op al deze plekken ook leuke speeltuinen vindt. Zo wordt het echt een dagje uit in de bergen terwijl je op vakantie in een wereldstad bent. Zeker in de hitte van de zomer is dit een heerlijk uitje naar de koelere bergen van Buda.

Naast de bergen is het heerlijk vertoeven op het eiland midden in de Donau (Margit Sziget). Het eiland is het makkelijkst te bereiken met de tram (4 of 6) of met bus 26 (deze gaat echt het eiland op). Als je het eiland opkomt, loop je gelijk tegen een grote fontein op. De fontein beweegt elk heel uur op het ritme van de muziek mee en om 21uur is er een extra lang spektakel inclusief lichtshow. Mijn meiden zouden hier de hele dag naar kunnen kijken. Helemaal wanneer Let it go van Frozen komt, kijken ze hun ogen uit. Vlakbij de fontein vind je de grootste speeltuin van het eiland. Deze bestaat uit verschillende delen die allemaal voor andere leeftijden leuk zijn. Op het eiland kan je op veel plekken familiefietsen huren. Hiermee kan je met het hele gezin door het eiland fietsen. Het eiland is verder een grote park waar je heerlijk kan wandelen, picknicken, voetballen etc. De enorme bomen zijn ook altijd in trek om lekker in te klimmen. Verder vind je op het eiland een groot buitenzwembad. Hier vind je verschillende baden met elk hun eigen thema, grote glijbanen, golfslagbad etc. Een gezinsticket (2 volwassenen, 2 kinderen) kost €22.

Er zijn nog een aantal buitenzwembaden in Boedapest. Deze zijn iets kleiner dan het zwembad op het eiland, maar meestal ook rustiger. Romai Fürdö vonden wij ook erg leuk met zijn verschillende glijbanen. En natuurlijk staat Boedapest bekend om zijn thermaalbaden. Deze heb ik met mijn kinderen nog niet bezocht, omdat daar toch minder speelmogelijkheden zijn dan bij de grote buitenbaden.

In heel Boedapest vind je ongeveer om de 100 meter wel een speeltuin. De meeste speeltuinen zijn de afgelopen tien jaar vernieuwd. Wij maken er een sport van om zoveel mogelijk speeltuinen te bekijken. Bij de meeste speeltuinen vind je verschillende gedeeltes voor verschillende leeftijden. Vaak zijn de speeltuinen met een hek afgesloten zodat je kind niet zomaar weg kan lopen. Vind ik zelf altijd wel prettig. Ook handig is dat je bij speeltuinen altijd waterbronnen vindt. Helemaal in de zomer is dat erg fijn.

In Városliget vind je een aantal attracties bij elkaar. Zo liggen hier de dierentuin en pretpark van Boedapest en een van de mooiste thermaalbaden Széchenyi Fürdö. Je kan hier waterfietsen huren om op het meertje te fietsen en er is een grote speeltuin.

Er zijn ontelbaar veel eetmogelijkheden in Boedapest. Alle bekende fastfoodketens zijn aanwezig en alle soorten restaurants die je maar zou willen. De prijsniveaus van restaurants liggen een stuk lager dan in Nederland. Voor overdag zijn de vele kraampjes, zeker in de parken echt een aanrader. Hier kan je palacsinta (hele dunne pannenkoeken), gekookte maiskolven, ijs etc vinden.

Ik zou nog wel uren door kunnen gaan met over Boedapest te vertellen. Heb je nog specifieke vragen? Stel ze gerust! En dan lekker gaan genieten van deze geweldige stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.