Mergelrijk

Tijdens een vakantie in Zuid-Limburg ontkom je er niet aan om een grot te bezoeken. Je hebt keuze uit vele grotten wat het er niet makkelijker op maakt. Wij kozen ervoor om naar Mergelrijk te gaan.

mergelrijk1Mergelrijk is niet alleen een mergelgrot, maar eigenlijk ook een soort museum uit mergel gemaakt. In de mergelgrotten loop je langs tientallen beelden die uit mergel zijn gemaakt. De beelden vertellen de geschiedenis van mergel en de grotten uit de omgeving. Erg leuk om te lezen met weetjes die volwassenen vaak ook nog niet weten. De kinderen kijken vooral hun ogen uit naar alle indrukwekkende beelden. Vooral de Nachtwacht was erg indrukwekkend om uit mergel gemaakt te zien.

mergelrijk3Om het voor de kinderen nog spannender te maken in de grot, krijgen ze een speurtocht mee. Door goed de verhalen bij de beelden te lezen kunnen ze letters verzamelen en hiermee een zin vormen. Naast de verhalen kan je verschillende films bekijken. Deze zijn speciaal op kinderen gericht. We kijken eerst een docu van SchoolTV over wat mergel is en wat ermee gedaan wordt. Verderop zien we een film van de zandtovenaar. Hij laat zien hor mergel ooit ontstaan is in Limburg. De meiden vinden het allemaal erg interessant en kijken aandachtig naar de films.

mergelrijk2Naast het informatieve gedeelte van Mergelrijk vinden de meiden toch het leukst wanneer ze zelf aan de slag mogen. Ze gaan op zoek naar fossielen in mergel en dit blijkt nog knap lastig. Mergel mag dan wel zacht zijn, om een fossiel uit een groot stuk mergel te halen is toch niet zo makkelijk. Uiteindelijk geven ze het dan toch maar op. In het atelier mogen ze uit een blok mergel zelf iets maken. Met gereedschap worden er vooral heel veel hartjes getoverd uit de blokken mergel. Meilan maakt een kunstwerk van het mergel. Het moet een soort fossiel lijken. Vol trots nemen ze hun stukje mergel mee naar huis.

Mergelrijk is is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00uur. Een gezinsticket (2 volwassenen en 2 kinderen) kost €26,50. Voor meer informatie kan je kijken op http://www.mergelrijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.